САЩ въведоха нови санкции срещу Венецуела

  
0

САЩ възнамерява да преустанови своето участие в Договора за премахване на ракети със среден и по-малкък обсег на действие през този уикенд, съобщава «Интерфакс», цитирайки агенция «Блумбърг». По данни на източник на агенцията от Белия дом, ако Русия не си унищожи крилатите ракети с наземно базирани 9M729, и сапътстващо оборудване и пускови установки до 2 февруари, то САЩ спира своите задължения по ДРСМД. Припомняме, президентът на САЩ Тръмп обяви на 20 октомври 2018 г. за намерението си да излезе от ДРСМД във връзка с факта, че руската страна възможно, нарушава разпоредбите на това споразумение. След това, на 4 декември, държавения секретар на САЩ Майк Помпео представи ултиматум на Русия с искане в рамките на 60 дни, да бъдвт унищожи или модифицирана ракетата 9М729, която, както се твърди във Вашингтон, по своите показатели нарушава договора. Ултиматумът изтича на 2 февруари.

Минските споразумения в Донбас не са съвсем ясно написани, трябва да бъдат замени с нов план за мирно уреждане, който е бил представен на съвета на министрите на ОССЕ през декември 2018 година, заяви в интервю за австрийския вестник » Kleine Zeitung специален представител на председател на ОССЕ Мартин Сайдик. Дипломат посочи, че ключов елемент на минските споразумения било – провеждане на избори, и за тяхната организация имало нужда от външна помощ. Новият план предвижда, че организацията на тези избори ще бъде ООН, ОССЕ е функция на наблюдател, предаде РИА «Новости». Според плана, се предвижда създаването на ДНР и ЛНР временна администрация на ООН. Тя ще следи за изпълнението на този план. Според Сайдик, нов мирен план трябва да се подпише от страните на «нормандската четворка», да бъде ратифициран от парламентът на Украйна и Русия. Директор на Центъра за политическа конюнктура Алексей Чеснаков заяви, в Москва смятат, идеята на Сайдика за нов план за мирно уреждане на конфликта за «бесмислена». Той подчерта, че позицията на Москва по  минските споразумения не се е променила – те трябва да бъдат напълно изпълнени.

Помощник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън обяви за решението на министерството на финансите на Сащ да въведе санкции срещу венецуела и петролната компания PDVSA. Болтън уточни, че в рамките на санкциите американското ведомство блокира активите на PDVSA на сума от 7 млрд. долара, предава ТАСС. По думите на ръководителя на американското министерство на финансите Стивън Мнучин, » оттеглене на санкции срещо PDVSA е възможно в случай на прехвърляне на контрола над компанията върху временно управляващия държавата, венецуелския лидер на опозицията Хуану Гуайдо или бъдещо законно избрано правителството». По-рано самопровъзгласиля се президентът на Венецуела Хуан Гуайдо обяви намерението си да смени ръководството на PDVSA и нейното американско подразделения Citgo.

Първия заместник-председател на кримския парламент Анелия Фикс поиска от Киев предоставяне на информация за местонахождението и състоянието на капитана на задържания от Украйна, руски кораб «Норд» Владимир Горбенко. Фикс заяви, че «ако с него всичко е наред и протичат процесуални стъпки, то това е една история, но ако нещо се случи, то трябва да се вземат всички необходими мерки», предаде РИА «Новости». В навечерието адвокат на Максим Могилницкий съобщава, че Горбенко, задържан от Украйнците се намира в безисвестност. Той допуска, съучастие на СБУ за изчезване на моряка. По думите му, сега този въпрос се занимава министерството на външните работи.

Секретаря на Висшия съвет за сигурност на Иран Али Шамхани заяви, че Иран няма да увеличи радиоса на своите ракети, в съответствие с националната отбранителна доктрина, съобщава РИА «Новости», позовавайки се на агенция Mehr. «В научно и техническо отношение Иран няма причини за увеличаване на обхвата и обсега на бойните си ракети, не възнамерява да направи това, на основата на своята отбранителна доктрина», — цитира агенцията изявлението на Шамхани, направени във вторник по време на националната конференция по космически технологии. Заедно с това министърът на отбраната на Иран Амир Хатами заяви, че ракетния потенциал и отбранителната мощ на страната не са предмет на обсъждане по време на преговорите, предава агенция Tasnim.

 

главное за суткиитоги дняновости
Присоединяйтесь к нам на нашем канале!

Ваш комментарий будет первым

Для того чтобы оставить комментарий, регистрация не требуется

Читайте также:

Трамп: «курды не ангелы», а помощь России сирийцам «это нормально» Григорий Май   На пресс-конференции в Белом доме Дональд Трамп, комментируя сирийский вопрос, заявил, что «это нормально», если Сирия получит помощь от России в противостоянии Дамаска с Анкарой. «Если Россия хочет участвовать в […] В США возбудили дело против турецкого госбанка Сергей Чернобай   Гром грянул. Произошло то, чего так опасались турки.   Минюст США возбудил дело против турецкого государственного банка Halkbank по обвинению в мошенничестве, отмывании денег и нарушении санкций против Ирана на […] СМИ: Вашингтон готовит эвакуацию ядерного оружия США с авиабазы в Турции Григорий Май   Газета «The New York Times» сообщила, что Госдепартамент и Министерство энергетики США обсуждают варианты эвакуации ядерного оружия с военной базы Инджирлик на востоке Турции. Считается, что на базе сейчас размещено […] Пентагон призывает НАТО принять меры против Турции Григорий Май   Пентагон заявляет, что операция Турции в северной части Сирии «подорвала» американскую кампанию против террористов «Исламского государства»*, и предупреждает, что Вашингтон окажет давление на своих союзников […] В Минске по запросу США задержали россиянку Сергей Чернобай   В Минске задержали россиянку Анну Богачёву. Об этом пишет РИА Новости со ссылкой на источник.   Богачёву задержали ещё позавчера, 13 октября, в одной из минских гостиниц. Вместе с ней был муж и маленький ребёнок, […] Трамп ввёл санкции против Турции Сергей Чернобай   Дональд Трамп подписал указ о санкциях в отношении нескольких высокопоставленных чиновников Турции, заявил глава Госдепартамента США Майк Помпео. Решение о санкциях было принято на фоне проводимой Анкарой военной […] Кремль: Действия Турции не способствуют территориальной целостности Сирии Дмитрий Салов   Помощник президента РФ Юрий Ушаков признал, что турецкая военная операция на севере Сирии не отражает принцип единства Сирии.   «Не совсем», — ответил он на вопрос «соответствует ли происходящее на […] Реалии Латвии: Многомиллиардный госдолг растёт как на дрожжах Мария Коледа Для прибалтийской республики Латвии новейшие времена связаны в значительной мере лишь с ростом не благосостояния экономики, а с увеличением государственного долга. Внешний долг Риги к декабрю 2020 года может достигнуть […] Трамп наделил Минфин США полномочиями ввести «мощные» санкции против Турции Григорий Май Президент США Дональд Трамп подписал распоряжение, дающее министерству финансов более широкие полномочия по введению санкций против Турции, поскольку Анкара уже несколько дней продолжает вторжение на северо-восток Сирии.  […]
ANNA-NEWS радио
ANNA-NEWS Радио
ANNA-NEWS Включить радио ANNA-NEWS Выключить радио
ANNA-NEWS Радио
ANNA-NEWS Радио
Наверх Наверх